Verkiezingen 2021: hoe denken partijen over het vaderschapsverlof?

Zoals jullie weten mogen vaders/partners sinds juli vorig jaar na de geboorte van hun kind zes weken geboorteverlof nemen, waarvan vijf weken tegen 70 procent van hun salaris. Veel partijen doen in hun verkiezingsprogramma voorstellen om dit uit te breiden, dat geldt ook voor moeders die van het zwangerschapsverlof gebruikmaken. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

De PvdA en de PvdD gaan daarin het verste en willen drie maanden volledig doorbetaald verlof voor beide ouders na de geboorte van hun kind. 

D66 geeft vaders en partners tien weken geboorteverlof tegen 70 procent van hun loon, mensen met een lager inkomen krijgen in hun programma wel 100 procent doorbetaald.

GroenLinks wil ook tien weken geboorteverlof voor partners, maar stelt voor om daarvan drie weken volledig en zeven weken gedeeltelijk door te betalen. Verder wil GroenLinks dat werkende ouders ook nog recht hebben op negen weken volledig betaald ouderschapsverlof. Dat mag je opnemen in de eerste negen maanden na de geboorte van het kind.

De VVD breidt het verlof niet uit, maar wil een samengevoegde regeling waar mensen verlof voor zorg-, geboorte-, ouderschapsverlof en calamiteiten kunnen opnemen en inzetten op een manier die bij de situatie past.

De ChristenUnie en het CDA zijn ook geen voorstander van het uitbreiden van de bestaande verlofregelingen, maar willen dat ouders tot de twaalfde (ChristenUnie) en achttiende (CDA) verjaardag van het kind ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen. Nu kan dat nog tot het achtste levensjaar.

Terug naar nieuws-overzicht
© 2021 Vader Zoekt Verlof | Alle rechten voorbehouden | Privacy- en Cookienotice