Leeftijd:34 en 37
Woonplaats:Gorinchem
Beroep:projectleider & onderzoeker effectiviteit en diversiteit en bioloog & assistent professor klinische genetica

We namen verlof op toen de ander bevallen was: zonder flexibele werkgevers was dit niet gelukt.

Hanneke Felten Hukema & Renate Hukema Felten

We hebben twee kinderen waarvan Hanneke de jongste heeft gedragen en Renate de oudste. We hebben ieder meer dan een maand vrij genomen na de bevalling van de ander om de zorg echt gelijk te verdelen. Zonder onze flexibele werkgevers was dat niet gelukt. Nu zijn onze kinderen 2 jaar en 4 jaar en zorgen we nog steeds voor een gelijke verdeling. We hebben allebei een drukke en interessante baan maar het gezin het is allerbelangrijkst. We zorgen dan er ook voor dat we veel tijd met ons gezin samen doorbrengen. We zijn echt samen mama.

We vinden het belangrijk om een tijdje niet te werken na de geboorte van onze kinderen omdat…
Een goede hechting tussen ouder en kind is het essentieel voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Als je niet de kans krijgt om te zorgen voor je kind, loopt die hechting gevaar. Niet de biologische of genetische band is het belangrijkst voor hechting maar de afhankelijkheid; kinderen hechten zich aan degene die voor hen zorgt en van wie ze afhankelijk zijn. Nu begint die echte hechting vanuit het kind pas met 3 maanden maar voor jou als ouder begint dat meteen. Juist door te zorgen voor je kind, raak je gehecht aan je kind en na een paar maanden, andersom ook.

We hebben dat zelf ook zo ervaren. Als de een borstvoeding geeft kan de ander de luiers verschonen, de baby aan- en uitkleden en badjes maken. We hebben heel bewust er voor gezorgd dat we samen evenveel zorgden die eerste weken en zijn dat blijven doen.

Zodra de een gaat werken en de ander thuis moet je echt alert zijn. Bij ons duurde die periode maar heel kort omdat we lang vrij hadden. Maar ook al in die korte periode merkten we al dat de een dan automatisch meer gaat zorgen dan de ander. De thuiszittende ouder heeft gewoon zoveel meer tijd. We hebben dat meteen gecorrigeerd maar het vraagt oplettendheid. Zoals de zaken nu geregeld zijn, ondersteunt de overheid dus eigenlijk een ongelijke taakverdeling tussen ouders.

Wat voor ouders zijn jullie?
Wij hopen hele goede. In ieder geval is mama zijn een geweldig mooie ervaring. En het maakt niet uit of je zelf het kind baart of niet; het gaat om alles wat daarna komt!

Ouderschap houdt voor ons in…
Zorgen voor je kind, zielsveel houden van je kind en verantwoordelijk zijn voor een goede en gezonde ontwikkeling.

Waar kan je kind je ‘s nachts voor wakker maken?
Mama of papa (m/v/anders) ben je 24 uur per dag; dus ook ‘s nachts. Onze kindjes mogen ons altijd ‘s nachts wakker maken. Bijvoorbeeld voor een nare droom of gewoon even een knuffel. Om de beurt gaat een van ons eruit. Ook ‘s nachts houden we van een gelijke taakverdeling

Terug naar overzicht
© 2019 Vader Zoekt Verlof | Alle rechten voorbehouden | Privacy- en Cookienotice