Interview met Tom van Ruitenbeek: viral met vaderschapsverlof

Manager Business Control Sales OOH at HEINEKEN

Vader Tom van Ruitenbeek ging viral op LinkedIn met een post over zijn positieve ervaring met twee maanden vaderschapsverlof. Daar wilden we als stichting voor betrokken vaderschap graag meer over weten! We spraken met Tom over vaderschap, zijn ervaring met het vaderschapsverlof en het stellen van de juiste prioriteiten als gezin.

‘Ik kijk terug op een fantastische periode vol geluksmomentjes’

Hoe kwam je op het idee om vaderschapsverlof op te nemen?

Dat kwam deels door de geboorte van mijn eerste dochter. De periode na haar geboorte heb ik als heel mooi, maar ook als heel pittig ervaren. Ze huilde veel, vooral ’s nachts. Het slaapgebrek in combinatie met mijn verplichtingen op werk hadden niet alleen een grote impact op mij, maar ook op ons gezin als geheel. Twee weken vaderschapsverlof bleek achteraf niet lang genoeg. Met onze tweede dochter op komst stelden we onszelf de vraag: hoe kunnen we van een pittige periode een mooie periode maken? Wat kunnen we deze keer anders doen? Toen kwam het vaderschapsverlof ter sprake. 

Welke voordelen hoopte je uit het verlof te halen?

Ik wilde vooral wat langer genieten van de periode die je samen als gezin ervaart als de kleine is geboren. Daarnaast vond ik het belangrijk dat ik er ook voor mijn eerste dochter zou kunnen zijn en leuke activiteiten met haar kon ondernemen, zoals naar Artis of naar de bibliotheek gaan. Waar vaak aan voorbij wordt gegaan, is dat het ook voor de moeder best pittig is als de partner weer gaat werken. In die zin is vaderschapsverlof op alle fronten een uitkomst. Met vaderschapsverlof deel je de zorg en dat maakt de periode voor iedereen relaxter en leuker. Je doet het echt samen. En een gebroken nacht is minder erg als je de volgende dag niet hoeft te presteren op je werk.   

Tom-van-ruitenbeek.
Tom van Ruitenbeek met zijn kinderen

Hoe heb je deze wens kenbaar gemaakt bij je werkgever? 

Binnen Heineken is het opnemen van vaderschapsverlof nog niet heel erg gebruikelijk, maar mijn leidinggevende reageerde eigenlijk direct heel positief. Ze vond het wel stoer dat een vader deze keuze voor zijn gezin maakte. Natuurlijk moesten we nog wel even samen kijken naar een vorm die voor ons allemaal zou werken. Intern moest er toch wat worden opgevangen. Uiteindelijk kwamen we uit op een verlofperiode van iets meer dan twee maanden, waarvan het grootste deel onbetaald. 

Hoe kijk je terug op die periode? 

Ik kijk terug op een fantastische periode vol geluksmomentjes. Het was heerlijk om er volledig voor mijn vrouw en kinderen te kunnen zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we fluitend de dagen doorkwamen. De onrustige nachten, het zorgen voor de kleine én grote zus was nog altijd best pittig. Maar het zou een hele andere intensiteit hebben gehad als ik daarnaast ook nog moest werken. 

Kun je enkele voordelen noemen?

Wat bij onze eerste dochter gebeurde, is dat toen ik weer ging werken, mijn vrouw automatisch de baby beter leerde kennen en hierdoor meer voor de kleine ging zorgen. Omdat ze de hele dag bij de baby was, merkte ik dat ik blij vlagen onzeker werd omdat ik voor mijn gevoel zaken minder goed aanvoelde. Als je samen vaderschapsverlof deelt, ontstaat bijna automatisch een gevoel van gelijkwaardigheid. Daarnaast was er ook veel ruimte om leuke activiteiten met mijn oudste dochter te ondernemen.  

Hoe voelde je je tijdens het verlof?

Zelf merkte ik dat ik een stuk relaxter in het leven stond. Normaal gezien vond ik boodschappen doen bijvoorbeeld echt een ‘moetje’ en stond ik ongeduldig in de rij van de kassa. Nu ging ik zonder stress op pad. Was het onverhoopt wat drukker? Geen probleem. Ik hoefde toch nergens te zijn. En natuurlijk genoot ik ook van de momenten dat mijn vrouw met de baby lag te slapen, Evi (oudste dochter) bij de opvang was en ik thuis op het balkon genoot van de krant en een goede kop koffie. Hoe vaak komt dat nog voor? Dat zijn echte bonusmomenten. 

Hoe was het om weer aan het werk te gaan? 

Vlak voor mijn verlof had ik een mooie promotie kunnen maken, wat als voordeel had dat ik bij mijn terugkeer met een schone lei kon beginnen. Ik had na twee heerlijke maanden thuis trouwens ook écht weer zin om aan de slag te gaan. Dochterlief sliep inmiddels al door en zelf zat ik goed in mijn energie. Hoe anders was dat bij mijn eerste dochter! De wetenschap dat thuis alles op orde was, gaf rust. Op mijn werk waren ze erg benieuwd naar mijn ervaringen en er werd positief op gereageerd. Ik hoop dat vele vaders mijn voorbeeld zullen volgen. 

Ik haal veel energie uit mijn werk, maar ik wil het niet ten koste laten gaan van het gezin. Het mooie is: dat hoeft ook niet.

Wat een mooie conclusie! Heeft het verlof ook je kijk op werk en andere zaken veranderd? 

Dat inzicht had ik gelukkig al bij mijn eerste dochter. Ik haal veel energie uit mijn werk, maar ik wil het niet ten koste laten gaan van het gezin. Het mooie is: dat hoeft ook niet. Sinds ik vader ben, ben ik veel scherper geworden op welke activiteiten ik wel of niet doe. Ik denk dat de meeste mensen wel een aantal activiteiten in de week hebben waarbij je je kan afvragen wat de toegevoegde waarde daar echt van is. Hierdoor ben ik redelijk goed in staat om mijn huidige baan in 4 dagen te doen. Die extra dag thuis met de kinderen is fantastisch. 

Wat een mooie woorden! Hoe hebben jullie als gezin deze vrijheid gecreëerd? 

We hebben bewust geen duur huis gekocht zodat er een bepaalde vrijheid is ontstaan. Dit stelde me in staat om het verlof grotendeels onbetaald op te nemen. Ook mijn dag thuis is daar een goed voorbeeld van. Tijd als luxe. Dat is voor ons erg belangrijk. We hebben afgesproken dat nu de kinderen klein zijn, we de werk-privé situatie goed willen bewaken. Het gaat bij ons echt om de balans. Als er op het werk even een drukkere periode is, zorgen we dat dat ook mogelijk is. 

Wat zou je andere vaders (in spe) willen meegeven?

Iedere situatie is natuurlijk verschillend, maar wanneer de (financiële) mogelijkheid er is, wil ik iedere vader adviseren om verlof op te nemen. En nee, dan ben je geen dief van je portemonnee. Je krijgt er meer tijd met je kind en gezin voor terug! Mocht je ook na het vaderschapsverlof de kans hebben om bijvoorbeeld een dag minder te gaan werken: doen! Het zijn echte bonusdagen met je kind waar je later dankbaar op terugkijkt. Als de kinderen wat groter zijn kun je altijd weer meer gaan werken. 

En wat zou je tot slot de werkgevers willen adviseren? 

Geef je werknemers de ruimte om er in deze bijzondere fase voor hun gezin te kunnen zijn. Je krijgt er een loyale en gemotiveerde werknemer voor terug. 

Heb je als vader ook gebruik gemaakt van vaderschapsverlof en wil je jouw ervaring met anderen delen? We zijn altijd op zoek naar inspirerende verhalen. Stuur ons een berichtje en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op deze plek!

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Vader met aanvullendgeboorteverlof samen met kind

Aanvullend geboorteverlof voor goede start als gezin – interview met vader Berry 

voeten van vader en kind

ING investeert in partnerverlof: het verhaal van vader Mark

vader met partnerverlof leest zijn kind voor

Win-win met aanvullend partnerverlof – interview met Enes