Wat kun je als vader doen na de bevalling en tijdens de kraamperiode?

Wat kun je als vader doen na de bevalling en tijdens de eerste weken na de geboorte van je kind? In dit artikel lees je waarom jouw aanwezigheid als vader en partner zo belangrijk is, en hoe je het maximale uit je kraamverlof haalt. 

We schreven het al vaker op Vader Zoekt Verlof, maar het is zo waar dat we het hier nog maar eens herhalen: bevallen is topsport. Je partner heeft een prestatie van wereldformaat geleverd. Maar in plaats van dat er een Olympische medaille om haar nek wordt gehangen en ze een bos bloemen in ontvangst mag nemen, ziet de fase er na de ‘eindstreep’ vaak iets minder rooskleurig uit. In het meest gunstige geval is alles relatief soepel gegaan, maar het kan zomaar anders zijn. Een ding is wél zeker: je partner heeft na de bevalling tijd nodig om te herstellen, zowel fysiek als mentaal. Hier kom jij als vader én partner om de hoek kijken. Want als vader kun je tijdens de bevalling veel doen, maar zeker ook in de periode die daarna volgt.

De voordelen van kraamverlof

Het opnemen van (aanvullend) kraamverlof: wel of niet doen? En zo ja, wanneer is het een goed moment om het kraamverlof in te laten gaan? Er zijn meerdere mogelijkheden om het verlof in te zetten. In de praktijk horen we dat veel vaders de keuze maken om niet aanwezig te zijn in de kraamweek. Praktisch gezien lijkt dat ook logisch. Immers, die eerste week is de kraamhulp aanwezig en misschien wil je je verlofdagen zo efficiënt mogelijk inzetten.

Toch kan het lonen om als vader tijdens de kraamweek wél thuis te zijn. Sterker nog: het is één grote leerschool voor jou als vader. Door als vader actief de zorg voor je baby op je te nemen, zul je zien dat eventuele onzekerheid (doe ik het wel goed als vader?) met elke verschoonde luier kleiner zal worden. En heb je vragen? (en geloof ons, die heb je) stel ze dan ook zeker aan de aanwezige kraamzorg! Vaak is deze professional in de geboortezorg vooral niets minder dan een wandelende kennisbank op het gebied van babyverzorging. Hoe meer kennis je als vader tijdens de kraamweek opdoet, hoe meer je daar ook in de periode daarna van zult (blijven) profiteren.

Vader worden: hoe raak je vertrouwd met het vaderschap?

Naast het opdoen van kennis en het onder de knie krijgen van praktische vaardigheden is het volgende ook ontzettend belangrijk: gun jezelf de tijd om samen met je partner en baby te wennen aan de nieuwe situatie. Het opnemen van aanvullend geboorteverlof kan hierbij helpen. Want er zijn er in deze eerste periode ook veel mensen in je directe omgeving die staan te popelen om jullie te zien én jullie kindje  te ontmoeten. Dat is natuurlijk superleuk, maar probeer rekening te houden met wat kan. Naast genieten is rust en regelmaat in die eerste dagen nog altijd het belangrijkste en zelfs essentieel.

Hoe ga je als vader om met kraambezoek?

Dat brengt weer een andere, maar wel heel belangrijke vraag met zich mee, namelijk: hoe ga je om met kraamvisite? Het is lastig om daar iets zinnigs over te zeggen, omdat de behoefte rondom kraamvisite heel persoonlijk en voor iedereen verschillend is. En ja, natuurlijk is het geweldig leuk om jullie baby-geluk met de wereld te delen, maar zorg er, als je net vader bent geworden, wel voor dat jij en je partner de voorwaarden voor het kraambezoek stellen. Zeker de eerste weken is het zaak om de rust goed te bewaken. Allereerst zijn jullie zelf nog volop aan het wennen aan het leven met een baby én aan elkaar, en ook heeft je partner nog tijd en ruimte nodig om te herstellen van de bevalling. Maar hoe ga je dan om met kraambezoek? 7 tips:

  • Geef vooraf aan van-tot het kraambezoek welkom is
  • Laat de kraamzorg zorgen voor beschuit met muisjes en koffie
  • Plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag
  • Beperk kraamvisite met jonge kinderen. Dat wordt namelijk al snel erg druk.
  • Zorg ervoor dat je iedere dag een vast moment van rust hebt, bijvoorbeeld na de lunch
  • Vind je het moeilijk om bezoek weg te sturen of hen te vragen om wat rustiger te zijn? Spreek dan af met je kraamverzorgster dat zij ingrijpt als dat nodig is
  • Veel kraamvisite begrijpt dat het voor jou en je partner een hectische periode is en wil best een handje helpen. Heb je een kleine boodschap nodig of moet een ouder kind van school worden gehaald? Vraag het gerust aan je bezoek
Man heeft kraamverlof en houdt baby vast

Waar moet je als vader aan denken na de bevalling?

Wat je ook doet met kraambezoek en waar je ook voor kiest: probeer in ieder geval de kraamweek, dus de eerste week na de geboorte, zo rustig mogelijk te houden. Want die is al druk genoeg. Vader worden is niet alleen overweldigend en emotioneel; je moet je ook direct een hele takenlijst afvinken, waarbij het merendeel tijdens de kraamweek dient te gebeuren. Zo moet je als vader binnen drie dagen de geboorteaangifte van je kind doen, moet je geboortekaartjes versturen en ook een aantal praktische zaken regelen, zoals je baby bijschrijven op de verzekeringspolis én eventueel een spaarrekening openen voor je kind. Ook wordt er de eerste week vaak een hielprik en gehoortest afgenomen bij de baby. Kortom: genoeg redenen om kraamverlof op te nemen tijdens de kraamweek.

Vader worden is een marathon, geen sprint

Of je nu wel gebruik maakt van kraamverlof of het aanvullend geboorteverlof ofwel partnerverlof: na de kraamweek zul je een goede balans moeten zien te vinden tussen werk en privé. Misschien ga je een dag minder werken, wil je als vader ook betaald en ouderschapsverlof opnemen, of kiezen jullie voor een hele andere aanpak. Wat je ook kiest: het allerbelangrijkste is dat jullie allebei gelukkig zijn met de situatie. 

Probeer de weken na de bevalling in ieder geval zoveel mogelijk te genieten van de gezinsuitbreiding. Beleef samen veel ‘eerste’ keren zoals een mooi wandeling in het bos, met jullie baby in de kinderwagen. Of sluit jezelf een tijdje op om écht te cocoonen en te wennen aan het vormen van een gezin. Maar ook: probeer ook eens stil te staan bij de situatie tussen jou en je partner. Want je zou het in alle hectiek rondom de zorg voor een baby bijna vergeten, maar jullie zijn ongemerkt ook van partners naar ouders gegaan. En ook dat is weer wennen.

Vader worden, vader blijven

Je kunt vooraf nooit precies weten hoe het is om vader te worden. Dat weet je als vader pas op het moment dat het kindje daadwerkelijk in je armen ligt. De eerste periode nadat je vader bent geworden kan overweldigend aanvoelen en je bij vlagen onzeker maken. Weet dat dit normaal is. Gun jezelf de tijd om aan het idee en je nieuwe rol te wennen. Zorg dat je aanwezig bent, zowel fysiek als emotioneel. Kraamverlof opnemen, maar zekergebruik maken van het aanvullend geboorteverlof stelt je in staat dit te doen.  Breng veel tijd met je kind door en pak de ruimte om samen te groeien als gezin. Blijf in gesprek met je partner, maak met je werkgever goede afspraken over het opnemen van partner- of ouderschapsverlof  en geniet met volle teugen van de mooiste rol die je ooit zult vervullen: die van vader.

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

vader met ouderschapsverlof bij vijver met peuter

Betaald ouderschapsverlof – Wat je als vader moet weten!

vader met peuter aan zee

Geboorteverlof aanvragen: zó ga je het gesprek aan met je werkgever

vader op geboorteverlof met 3 kinderen

Vaderschapsverlof aanvragen? Dit zijn de 5 belangrijkste voordelen