Vaderschapsverlof opnemen tijdens de kraamweek? Dit zijn de 7 voordelen.

Veel vaders laten hun vaderschapsverlof ingaan op het moment dat de kraamzorg weer is vertrokken. Dat klinkt misschien efficiënt en logisch, maar toch is het waardevol om er die eerste week juist wel te zijn!  De kraamzorg is er namelijk niet alleen om jullie te ondersteunen, maar is voor jou als kersverse vader ook een geweldige bron van kennis voor al je vragen. In dit artikel lees je waarom je tijdens de kraamweek thuis wilt zijn.

Vader worden en jouw rol tijdens de kraamweek

Als je partner moet herstellen van de bevalling, is de kraamweek een uitgelezen kans om direct in je vaderrol te stappen. Zeker wanneer je partner vrijwel al haar energie nodig heeft om te herstellen van de bevalling en het geven van borstvoeding. Jouw aanwezigheid als vader en partner heeft meerdere voordelen. Je bent namelijk niet alleen in de gelegenheid om je partner zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen na de bevalling, maar je kunt ook direct investeren in een goede hechtingsrelatie met je kind! En heb je vragen? (en geloof ons, die heb je) de kraamzorg beantwoordt ze graag voor je.

Waarom vaderschapsverlof opnemen tijdens de kraamweek?

Een voordeel van jouw aanwezigheid tijdens de kraamweek is dat je getuige bent van een aantal ‘eerste keren’ met je baby. De eerste keer (fles)voeding, de vrijwel dagelijkse veranderingen in de mimiek en voor de allereerste keer in bad. Ook leuk: de kans is groot dat je na een week aan je partner kunt laten zien hoe je een luier verschoont.  Reken maar dat dat je een stuk zekerder maakt in je vaderschap! Daarover gesproken: tegelijkertijd laat je je partner zien dat je weet wat je doet, wat haar, met alle hormoonschommelingen en eigen onzekerheden, sterkt in het vertrouwen in jou als vader.

Wat moet je als vader doen in de kraamweek? 7 tips 

Naast de steeds terugkerende cyclus van verschonen, voeden en slapen én het wennen aan de nieuwe situatie als gezin, zijn er ook nog een aantal praktische taken die kort na de geboorte geregeld moeten worden. Onderstaande tips helpen je alvast een eindje op weg.

“Aanwezigheid tijdens de kraamweek stelt je als vader in staat om direct in je vaderrol te stappen, je partner zo goed mogelijk te ondersteunen en samen het ouderschap aan te gaan.”

1. Geboorteaangifte 

Je hebt in Nederland drie dagen de tijd om de geboorteaangifte van je kind te doen. Dit kan op het gemeentehuis, maar soms ook bij een speciale desk in het ziekenhuis zelf. Het loont om al tijdens de zwangerschap uit te zoeken of dit ook bij jullie ziekenhuis het geval is. Zorg dat je bij de aangifte in ieder geval een legitimatiebewijs bij je hebt en, indien voorhanden, een bewijs van jullie samenzijn. Bijvoorbeeld en trouwboekje. Indien er reeds een erkenningsakte is opgemaakt, dien je die ook mee te nemen. Voor het doorgeven van de geboorteaangifte kan het geen kwaad om de naam nog (een paar keer) op de juiste spelling te controleren! 

2. Verstuur de geboortekaartjes

De geboortekaartjes worden meestal binnen enkele dagen na geboorte verstuurd. maar doe dit vooral op het moment dat je je daar goed bij voelt. Realiseer je dat zodra de kaartjes bij mensen op de mat vallen, je telefoon begint te rinkelen en men langs wil komen. Moet je daar de eerste dagen nog even niet aan denken? Wacht dan simpelweg even met versturen. En net als bij de aangifte kan het geen kwaad om het kaartje nog een paar keer te checken op juistheid. Zeker wanneer je vermoeid bent kunnen er foutjes insluipen.  

3. Reguleer het kraambezoek

Zodra mensen lucht hebben gekregen van de geboorte van jullie prachtige kindje, komt onherroepelijk de vraag wanneer ze langs kunnen komen. Als vader ben je, zeker in de eerste dagen, chef-kraamvisite. En dat beperkt zich niet enkel tot het smeren van beschuit met muisjes. Je belangrijkste taak is namelijk om ervoor te zorgen dat je partner en baby (en natuurlijk jijzelf) genoeg rustmomenten hebben. Laat dat leidend zijn. Enkele tips om de kraamvisite soepel te laten verlopen:

  • Spreek bij het maken van een afspraak ook een duidelijke eindtijd af en durf ze daar ook aan te houden. Deskundigen adviseren niet langer dan een uur, of zelfs nog korter
  • Combineer het nuttige met het aangename: vraag of ze een boodschap mee kunnen nemen. Scheelt jou weer een tripje naar de winkel
  • Vraag ze of ze je een handje willen helpen, bijvoorbeeld met het smeren van de beschuitjes, het afruimen van de tafel of het ophangen van de was. Vaak vinden ze het fijn dat ze iets kunnen doen
  • De eerste week kun je de kraamverzorger het bezoek laten wegsturen, zodat jij niet de boodschapper bent

4. Hou rekening met de kraamtranen

De vierde dag na de bevalling is de dag van de zogeheten ‘kraamtranen.’ Dit is doorgaans een dag dat je partner (en jij misschien ook wel) er even helemaal doorheen zit. David Borman beschrijft het in zijn boek Aanpakken voor Aanstaande Vaders als volgt: ‘De eerste euforie van de bevalling is voorbij, de borsten zijn gestuwd en doen bij en slaapgebrek begint ook een rol te spelen. Ook jij als vader kunt last hebben van verminderde draagkracht. Dit is niet erg, maar zorg ervoor dat je rondom deze dag genoeg rustmomenten hebt.’ 

5. Bouw voldoende rustmomenten in

We stipten het net al even aan, maar probeer ook eens een dag of meerdere dagen helemaal niets te plannen. Heb je het gevoel dat je even geen behoefte of energie voor bezoek hebt, dan mag je daar best gehoor aan geven. Daar moet men dan maar even begrip voor hebben. Het welzijn van jullie gezin is nu immers het allerbelangrijkste! Hou daarbij ook rekening met het feit dat er in de eerste week iemand langskomt voor een hielprik en gehoortest. Hier zal je baby ook van moeten bijkomen.

6. Samen reflecteren op de bevalling

Een bevalling is één van de meest bijzondere gebeurtenissen en de impact hiervan kan nog lang doorwerken. Zeker wanneer het niet allemaal even soepel is gegaan. Neem dan ook de tijd om hier samen bij stil te staan en de bevalling nog eens helemaal door te nemen. Zeker wanneer je door de omstandigheden een heel andere beleving van de bevalling hebt. Het zal de band tussen jou en je partner versterken en op deze manier bouw je ook samen aan jullie ‘bevallingsverhaal’ dat weer van pas komt tijdens de kraamvisite.  

7. Het regelen van praktische zaken

Denk bijvoorbeeld aan de bijschrijving van jullie kind bij een aantal verzekeringen. Neem bij twijfel contact op met de verzekeringsmaatschappij en vraag welke verzekeringen aanpassingen nodig hebben. Ook kun je nu een spaarrekening openen voor je kind én kan de kinderbijslag worden aangevraagd. 

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Man heeft kraamverlof en houdt baby vast

Wat kun je als vader doen na de bevalling en tijdens de kraamperiode?

vader met ouderschapsverlof bij vijver met peuter

Betaald ouderschapsverlof – Wat je als vader moet weten!

vader met peuter aan zee

Geboorteverlof aanvragen: zó ga je het gesprek aan met je werkgever