9x papa podcasts: dit zijn beste podcasts over vaderschap

Podcasts zijn een ideale manier om in korte tijd veel informatie tot je te nemen over het thema vaderschap. Helemaal wanneer je op het punt staat om vader te worden, of dat net bent geworden. De afgelopen jaren zijn er veel interessante podcasts voor vaders bijgekomen. Maar welke zijn nu echt de moeite van het beluisteren waard? In dit artikel tipt Vader Zoekt Verlof de 9 beste papa podcasts over vaderschap. 

Vader worden: hoe doe je dat? Hoe kun je je voorbereiden op het vaderschap? Dit kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door je te verdiepen in de mogelijkheden van het opnemen van vaderschapsverlof, mee te gaan naar afspraken bij de verloskundige of met het in orde maken van de babykamer. Daarnaast is het natuurlijk óók belangrijk om je te laten inspireren. Want hoe ervaren andere vaders het vaderschap? En wat moet je echt weten? Naast boeken voor aanstaande vaders zijn er de laatste jaren ook een aantal waardevolle podcasts over vaderschap verschenen. Ben je een aanstaande vader of ben je recent vader geworden? Doe je voordeel met onderstaande podcasts die zich bezighouden met het thema vaderschap. Ideaal tijdens het schilderen van de babykamer!


1. De Praktijkvader Podcast – Jeroen de Jong

De Nederlandse papa-pionier Jeroen de Jong begon in 2015 met misschien wel de eerste podcasts over vaderschap in Nederland: De Praktijkvader Podcast. In iedere aflevering gaat Jeroen samen met een gast in gesprek waarbij ze spreken over hun vak én hun eigen ervaringen met het vaderschap, ouderschap en het opvoeden van hun kinderen. De gesprekken bieden naast inspiratie ook nieuwe inzichten die je vervolgens weer kunt toepassen op je eigen situatie. Volgens ons niet alleen een van de eerste, maar zeker ook een van de beste en diepgaande podcasts over vaderschap.

2. Papa Moet Het Doen – Tim en Maarten

Bij het luisteren van de podcast Papa Moet Het Doen krijg je regelmatig het gevoel dat je bij twee vrienden aan tafel zit. Zelf omschrijven de vaders in kwestie het als ’twee papa’s die ook maar hun best doen’ en het is juist die spontaniteit en onbevangenheid die deze podcast over vaderschap zo fijn maakt om naar te luisteren. Aan de hand van alledaagse situaties geven vaders Tim en Maarten een inkijkje  in hun leven en vaderschap, aangevuld met tips van experts en de ervaringen van andere vaders. Papa Moet Het Doen mag met recht een podcast van vaders, voor vaders worden genoemd. Met veel zelfspot, eerlijke verhalen en een positieve sfeer. De podcast is met  name interessant voor aanstaande vaders of vaders met jonge kinderen.

3. Daddycation de Podcast – Stephen van der Leij

Daddycation is een persoonlijke podcast van Stephen van der Leij, tevens auteur van het gelijknamige boek. Net als in zijn boek draait ook de podcast om het thema toegewijd vaderschap. Stephen neemt je mee in zijn eigen zoektocht naar hoe hij de beste vader voor zijn kinderen kan zijn, waarbij hij je onderweg voorziet van waardevolle tips. Bijvoorbeeld om de hechting tussen vader en kind te bevorderen.  Interessante, persoonlijke podcast van een mede-vader.

4. De Papa Podcast – Barend en Wijnand

Dj’s Barend van Deelen (538) en Wijnand Speelman (3FM) omschrijven hun podcast als ‘Podcast voor en door jonge vaders die het zelf ook niet allemaal weten.’ En dat is nu juist wat deze serie zo fijn maakt om te beluisteren. Op een heel open manier bespreken de twee collega’s, vrienden én jonge vaders hun gevoelens en twijfels van hun naderende vaderschap. Een absolute aanrader voor aanstaande vaders, maar ook voor vaders die al wat oudere kinderen hebben. De twijfels, herkenning en onzekerheden in de afleveringen van De Papa Podcast zijn universeel.

5. Vadersessies – Romano Haynes

Vadersessies is een in 2020 gelanceerde podcast van acteur Romano Haynes. Met name de eerste aflevering is een absolute must-hear voor iedere aanstaande vader. In deze aflevering deelt Romano op openhartige wijze wat het voor hem betekent om vader te zijn en wat hij heeft meegemaakt tijdens de ‘reis’ naar zijn eigen vaderschap. De podcast is interessant voor aanstaande vaders, vaders met jonge kinderen én voor vaders die bewuster met hun vaderschap bezig willen zijn. Tip: Romano is ook erg actief op het Instagram account van Vadersessies.

6. De Mom & Co podcast – Aline Kiers en René Hoeksema

In de Mom & co podcast neemt verloskundige Aline met haar man René je mee in de wereld van zwangerschap, geboorte en het ouderschap, door middel van geboorte- en kraamtijdverhalen én adviezen van experts. Zoals ze het zelf zeggen ‘om je te inspireren met realistische informatie, en je een beetje aan die positieve mindset voor dit avontuur te helpen!’ Ook vaders schuiven met regelmaat aan. De afleveringen zitten vol humor met interessante verhalen en belangrijke informatie over alles rondom zwangerschap, de bevalling en in de periode daarna. Dat maakt deze podcast voor vaders ook interessant voor vaders die overwegen om aanvullend geboorteverlof op te nemen. Na het beluisteren van deze podcast weet je waarom dat zo belangrijk is. 

7. The Stay home Dad Podcast – Peter Doesburg

The Stay Home Dad Podcast is een initiatief van de Nederlandse vader en podcaster Peter Doesburg. In de podcast deelt Peter zijn ervaringen als thuisblijfvader. Vooral de eerste afleveren in de serie gaan over het maken van keuzes en hoe bepalend deze zijn voor het welzijn van het gezin. Een thema dat natuurlijk ook centraal staat op Vader Zoekt Verlof!  Ook als je niet de ambitie hebt om (al dan niet tijdelijk) thuisblijfvader te zijn, is de podcast een aanrader. Je gaat er zeker inspiratie uithalen. Meer weten? Onze partner VADER Magazine schreef eerder een recensie over The Stay Home Dad Podcast.

8. Ik Ken Iemand Die – Nynke de Jong, Alex van der Hulst, Hanneke Hendrix en Anne Janssens

‘Ik Ken Iemand Die’ is een luchtige, maar toch informatieve podcast van Nynke de Jong, Alex van der Hulst, Hanneke Hendrix en Anne Janssens, tevens de auteurs van het gelijknamige boek. Het leuke van deze podcast is dat je het gevoel hebt naar een privé gesprek tussen drie vrienden te luisteren, wat waarschijnlijk ook het geval is. Of je nu een aanstaande vader bent, je kinderen al wat ouder zijn of nieuwsgierig bent naar hoe andere ouders het ouderschap ervaren, is Ik Ken Iemand Die zeker waardevol. Net als het gelijknamige boek, overigens.

9. Kan Je Even Langskomen? – Lucas & Rosa Toledo

“Ze belde of ik even langs wilde komen, dat was gek want normaal bellen we nooit. Dus ik ging er naartoe en toen vertelde ze me, ze is zwanger en wil het gaan houden…” Dit is het verhaal van Lucas, hij is 29 jaar, woont in Amsterdam Noord met zijn 2 kippen. Hij wordt onverwacht vader… maar de moeder kent hij eigenlijk niet zo goed. Als je het intro van de Kan Je Even Langskomen podcast leest, weet je meteen dat je op iets bijzonders bent gestuit. In de afleveringen volg je Lucas die zich, na initiële twijfels voorneemt om een betrokken vader te zijn voor zijn kind. Een van de meest indringende podcasts over vaderschap.

Welke podcasts voor vaders mogen volgens jou écht niet ontbreken in dit overzicht? Laat het ons weten in een reactie of stuur ons een bericht!

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Vader baby donkere handen 1110px

Van partners naar ouders: dit moet je weten 

Maternal gatekeeping moeder en vader werken samen

Vader worden en de risico’s van maternal gatekeeping

dochter en vader

Vader worden: hoe kun je je als vader voorbereiden?