Vaderschapsverlof aanvragen? Dit zijn de 5 belangrijkste voordelen

Het aanvragen van vaderschapsverlof heeft voordelen voor vader, kind en gezin. Het draagt bij aan het zelfvertrouwen van kersverse vaders, bevordert de hechting tussen vader en kind en het stelt je als vader in staat om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen na de bevalling. Ben jij van plan om vaderschapsverlof aan te vragen? In dit artikel lees je wat je het oplevert. 

1. Je stapt direct in je vaderrol

Als aanstaande vader kijk je waarschijnlijk erg uit naar de geboorte van je kleintje, maar de kans is groot dat je ook spanning, angst en onzekerheid voelt. Want hoe doe je dat eigenlijk, vader zijn? Hoe weet je waar je goed aan doet en hoe zorg je ervoor dat je vanaf dag één stevig in je vaderschap gaat staan? Nou, door dat laatste letterlijk te doen! Een van de grote voordelen van vaderschapsverlof is dat het je in staat stelt om direct veel tijd met je baby door te brengen en als het ware in het vaderschap te groeien. Verschoon luiers, verzorg badjes, houd je baby veel in je armen en geef waar mogelijk flesvoeding.

2. Je kunt je partner ondersteunen

Het ondersteunen van je partner na de bevalling is misschien wel één van de belangrijkste dingen die je als jonge vader kunt doen. Na de bevalling begint voor je partner een periode van herstel. Goede ondersteuning van jou als partner en vader kan dit herstel bespoedigen. Je partner ondersteunen kan op verschillende manieren. Door zorg te dragen voor het huishouden en de boodschappen, maar bijvoorbeeld ook door luiers te verschonen of door je partner te assisteren bij borstvoeding. Soms kan een kussentje in de rug nét het verschil maken. Net zoals het stellen van de vraag: wat heb jij van mij nodig? Wat kan ik voor je doen? 

“Aanwezigheid tijdens de kraamweek stelt je als vader in staat om direct in je vaderrol te stappen, je partner zo goed mogelijk te ondersteunen en samen het ouderschap aan te gaan.”

3. Je bouwt een hechte band met je kind op

Hoe zorg je ervoor dat je als vader vanaf dag één een goede band met je kind opbouwt? In geval van een baby is dat in de basis erg eenvoudig: door er in die eerste periode na de bevalling simpelweg te zijn. Als je tijdens het vaderschapsverlof fysiek aanwezig bent en veel tijd met je baby doorbrengt, leg je als het ware een fundament voor het leven. Het is misschien wel een van de grootste voordelen van vaderschapsverlof op de langer termijn.

4. Samen met je partner groeien in het ouderschap

Als je vader wordt, staat je wereld op zijn kop. Maar de komst van een kindje is niet de enige grotere verandering die op dat moment plaatsvindt. Naast partners zijn jullie nu ook ouders geworden. Je zult weer opnieuw aan elkaar moeten wennen in deze nieuwe rol. Vaderschapsverlof stelt je in staat om vanaf het eerste begin samen te groeien in het ouderschap. Samen ontdekken hoe dat werkt, zorgen voor een baby. Door elkaar te helpen én van elkaar te leren. Het stelt je bovendien als vader in staat om je vaderrol in te vullen op jouw manier, waarbij je partner het gevoel krijgt dat jullie baby ook bij papa in goede handen is. Ook dit is een voordeel op lange termijn.

5. Je creëert gezonde patronen als gezin

In aanvulling op het vorige punt: onderzoek wijst uit dat in de eerste weken na de geboorte de basis wordt gelegd van hoe gezinnen de verdeling van werk en ouderschap ook in de jaren daarna zullen ervaren. Wanneer je als vader weet en hebt ervaren wat er allemaal komt kijken bij de zorg voor een baby, is de kans groter dat je ook in de periode daarna meer betrokken zult blijven bij de opvoeding. En dat is een goede zaak, want onderzoek laat eveneens zien dat betrokken vaderschap een positief effect heeft op het welzijn van het hele gezin. Als ouders het gevoel hebben dat ze de opvoeding écht samen doen, als team, verhoogt dat het geluksgevoel.

Meer weten wat vaderschapsverlof aanvragen precies zal betekenen voor jou, je kind en je partner? En mogelijk wil je gelijk onze verlofplanner gebruiken om uit te rekenen wat de gunstigste periode is voor het plannen van je vaderschapsverlof? Dan vind je deze pagina zeker interessant.

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Man heeft kraamverlof en houdt baby vast

Wat kun je als vader doen na de bevalling en tijdens de kraamperiode?

vader met ouderschapsverlof bij vijver met peuter

Betaald ouderschapsverlof – Wat je als vader moet weten!

vader met peuter aan zee

Geboorteverlof aanvragen: zó ga je het gesprek aan met je werkgever