Aanvullend geboorteverlof voor goede start als gezin – interview met vader Berry 

TIjdens een zakenreis in Scandinavië zag de (toen nog) aanstaande vader Berry de voordelen van langdurig geboorteverlof en vaderschapsverlof in de praktijk. Dit leidde tot een gesprek met zijn vrouw: zou vaderschapsverlof opnemen ook iets voor hem zijn? Vader Zoekt Verlof sprak Berry over zijn ervaringen met geboorteverlof aanvragen én natuurlijk zijn ervaringen met geboorteverlof zelf. “Het opnemen van geboorteverlof heeft mij het gevoel gegeven dat ik als vader van belang ben.”

Berry, hoe kwam jij op het idee om aanvullend geboorteverlof op te nemen toen je vader werd?

Voor mijn werk kom ik regelmatig in Noorwegen en Zweden. Daar sprak ik vaders die recent vader waren geworden en aangaven na de geboorte van hun kind tot wel een half jaar thuis te zijn geweest. Toen ik zelf vader zou worden, ben ik me in de verlofmogelijkheden voor vaders in Nederland gaan verdiepen. Dat maakte enthousiast, want het aanvullend geboorteverlof (zoals vastgelegd in de Wet WIEG, red.) zou me in staat stellen om als vader tijdens de kraamtijd thuis te zijn.

Hoe ging geboorteverlof opnemen in de praktijk? 

Als vroeg ik de zwangerschap ben ik het gesprek met mijn leidinggevende over het opnemen van vaderschapsverlof aangegaan. Deze reageerde erg positief op mijn verzoek, en stimuleerde mijn aanvraag voor geboorteverlof zelfs. Ik ben ik mijn werkgever nog altijd erg dankbaar voor de flexibiliteit in die periode en het feit dat ze met me hebben meegedacht. Dat heeft ook zeker mijn loyaliteit naar het bedrijf toe vergroot. Zoiets vergeet je niet.

Hoe heb je die eerste weken als vader ervaren?

De eerste dagen na de geboorte van mijn dochter overheerste vooral een gevoel van trots. Tegelijkertijd ervaarde ik die periode als vader ook als heel onwerkelijk en was het een hele omschakeling. Het was om meerdere redenen erg fijn dat we de eerste weken samen konden beleven. Alleen al vanwege het fysieke herstel. Want laten we wel wezen: een bevalling heeft een grote impact op de zwangere vrouw en moeder. Zeker de kraamweek was pittig en het was erg fijn dat ik er als vader kon zijn.. Men zegt altijd zo mooi: maar je krijgt er wel iets moois voor terug. Dat klopt natuurlijk ook, maar dat wil niet zeggen dat het niet zwaar is. Na een kleine week kwamen we in een positie dat we er voorzichtig van konden gaan genieten. De energie kwam wat meer terug.

Vander met aanvullend geboorteverlof op strand met kind

In welke mate heeft het geboorteverlof bijgedragen aan je vaderschap?

Het geboorteverlof heeft mij het gevoel gegeven dat ik als vader van belang ben. Het heeft de band tussen mijn vrouw en mij, als partners én als ouders, sterker gemaakt en daarmee ook ons gezin. Ik had zelf heel sterk het ‘teamgevoel’, dat weet ik nog goed. Het aanvullend geboorteverlof stelde ons in staat om veel dingen samen te doen.

Het opnemen van aanvullend geboorteverlof heeft jullie als gezin dus sterker gemaakt. Dat klinkt goed! Kun je een aantal voorbeelden noemen van de voordelen van vaderschapsverlof aanvragen

Wat me vooral is bijgebleven zijn de herinneringen die we samen hebben gemaakt. Toen mijn vriendin weer wat mobieler was, gingen we bijvoorbeeld voor het eerst een rondje lopen met de kinderwagen. En zo waren er nog veel meer eerste keren die we samen hebben kunnen beleven. In alle rust de tijd nemen voor een badje of lange wandeling door het bos: dat voelt toch net iets beter dan op het werk zitten en een foto toegestuurd krijgen van: ‘we zijn nu hier. Groetjes!’ Wat ook een mooie bijkomstigheid was, waren de complimentjes die ik als vader mocht ontvangen over mijn dochter. Als trotse vader doet dat je toch goed.

Hoe voelde het voor jou om als vader na afloop van het aanvullend geboorteverlof weer aan het werk te gaan?

De overgang van aanvullend geboorteverlof naar werk verliep eigenlijk heel soepel. Doordat thuis alles onder controle was, kon ik mijn hersenen weer aan het werk zetten zonder dat ik me ergens schuldig over hoefde te voelen. Over het algemeen loopt de combinatie tussen werk en zorg sowieso erg goed.. Natuurlijk zijn er momenten dat het hectisch is of het net even anders loopt, maar dat kun je toch niet voorkomen. We kunnen allebei ons ei kwijt in ons werk, zijn er allebei voor onze dochter en brengen als gezin veel tijd met elkaar door. 

Is er na de geboorte van jullie dochter nog iets veranderd in de werksituatie?

Sinds de geboorte van mijn dochter ben ik als vader een dag per week minder gaan werken, waarbij ik gebruik maak van betaald en onbetaald ouderschapsverlof. (Sinds augustus 2022 heb je als vader in loondienst ook recht op betaald ouderschapsverlof, red.) Dat geldt in ieder geval nog voor de komende twee jaar. Daarna zien we wel weer verder. Mijn vrouw heeft een eigen bedrijf en heeft de mogelijkheid om flexibel te werken. Hier maken we ook maximaal gebruik van. Als ik maandag bijvoorbeeld mijn vader-dochterdag heb, werkt zij meestal in de ochtend en gaan we in de middag iets leuks doen met z’n drieën. Zo creëren we, naast onze eigen dagen, ook veel bonusmomenten als gezin.

Wow, daar mogen jullie als ouders trots op zijn!

Ja, nu ik dit zo vertel ben ik er inderdaad best wel trots op hoe we dit als gezin hebben geregeld. Het is voor ons begonnen met de vraag: hoe gaan we het doen en wat vinden we belangrijk? Ik krijg van collega’s weleens de vraag of ik het niet zonde vind van mijn vakantiedagen of terugval in salaris. Maar ik zou niet weten hoe ik mijn uren en dagen beter zou kunnen besteden dan in gezelschap van mijn dochter.

Ik denk dat veel jonge ouders hiermee worstelen, met het maken van (financiële) keuzes en het stellen van prioriteiten. Kun je daar iets over vertellen?

Voor mij is die keuze volstrekt helder. In plaats van extra op vakantie te gaan ervaar ik nu op wekelijkse basis voldoening en plezier. En over die terugval gesproken: die is, als je kritisch gaat kijken en bijvoorbeeld aan de slag gaat met de verlofplanner, met een paar aanpassingen in veel gevallen prima op te vangen. Bij ons scheelde het maandelijks onderaan de streep zo’n 200 euro. Wat ons betreft is dat een kwestie van prioriteiten stellen. Maar los van de financiële afwegingen is de band met mijn dochter natuurlijk het allerbelangrijkste. Ik merk gewoon dat de band tussen vader en kind bij ons heel sterk is.

Wat fijn dat jullie deze mooie conclusie kunnen trekken…

Wat me ook heeft gesterkt, waren de adviezen van collega’s die zelf al grote kinderen hadden en me vanuit hun eigen negatieve ervaringen hebben geholpen. Een collega vertelde me: ‘zorg dat je ook doordeweeks thuis bent en tijd met je kind doorbrengt. Dat hebben wij niet gedaan en hebben daardoor, achteraf gezien, veel gemist.’ Wat me overigens opvalt is hoe weinig mensen op de hoogte zijn van regelingen zoals betaald ouderschapsverlof. Als collega’s me vragen hoe het kan dat ik een dag vrij ben, kijken ze me soms verbaasd aan als ik het heb over de verlofmogelijkheden voor vaders in Nederland. Sommigen wisten niet eens dat zoiets bestond! Terwijl dit toch al jaren het geval is, ook toen hun kinderen nog klein waren.

Heb je tot slot nog een tip voor andere, aanstaande vaders?

Als ik andere (aanstaande) vaders iets mag meegeven, is het dit: maak indien mogelijk gebruik van geboorteverlof en probeer ook in de periode daarna vaker thuis te zijn, bijvoorbeeld met de hulp van betaald en onbetaald ouderschapsverlof. De voordelen van geboorteverlof opnemen mogen niet worden onderschat. 

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

voeten van vader en kind

ING investeert in partnerverlof: het verhaal van vader Mark

vader met partnerverlof leest zijn kind voor

Win-win met aanvullend partnerverlof – interview met Enes

vader zorgt voor peuter 1110px

Vader worden én vader blijven – interview met Wouter