9 manieren om als vader tijdens bevallingsverlof een fijne band op te bouwen met je kind

Kun je als vader vanaf het begin een band opbouwen met je kind? Spoiler alert: ja, dat kan! Wanneer je gebruik maakt van bevallingsverlof of te wel geboorteverlof heb je direct de gelegenheid om te bouwen aan een goede hechtingsrelatie met je pasgeboren baby. In dit artikel geeft Vader Zoekt Verlof je concrete tips.  

Lang werd gedacht dat baby’s zich, zeker in eerste maanden, enkel konden hechten aan de moeder. Die gedachte is eenvoudig te verklaren en ergens ook logisch. Immers, moeder en baby hebben negen maanden in symbiose geleefd en na de geboorte zorgt het geven van borstvoeding voor veel knusse en intieme contactmomenten. Jullie baby herkent de geur, hartslag en stem van de moeder vanuit de baarmoeder, en voelt zich daardoor veilig en geborgen. Dat moeders daarmee een voorsprong op vaders hebben op het vlak van hechting is dan ook aannemelijk.

De kans is groot dat je al eens een vader hebt horen zeggen dat hij ‘niet zoveel met een baby heeft’, of een variatie daarop, bijvoorbeeld dat het pas na anderhalf jaar een beetje leuk wordt. Want dan kun je er tenminste mee spelen. En inderdaad, baby’s kunnen in die eerste maanden niet veel meer dan plassen, poepen, drinken en slapen. Als de moeder dan ook nog eens borstvoeding geeft, kun je als vader gevoelsmatig langs de zijlijn staan. Want hoe zorg je ervoor dat je als vader ook zo snel mogelijk met het hechtingsproces kunt starten?

De laatste jaren komt er steeds meer onderzoek dat erop wijst dat baby’s zich al vroeg aan meerdere personen kunnen hechten, waaronder ook aan de vader. Hechtingsexpert Joriene Vos omschrijft het in haar boek Alles Kids als volgt: ‘een kind hecht zich niet aan wie hem voedt, maar aan wie hem verzorgt en aandacht geeft.’ Een laat zorg en aandacht nu nét datgene zijn dat je je baby kunt geven wanneer je gebruik maakt van aanvullend geboorteverlof. 

Bevallingsverlof vader en hechting

Doordat het merendeel van de vaders tot voor kort na een kleine week alweer aan het werk ging, bleef de moeder als het ware die voorsprong houden, en zo ontstond vanzelf het beeld van de moeder als primaire en soms zelfs als enige hechtingspersoon. De recente uitbreiding van het aanvullend geboorteverlof biedt in dit opzicht perspectieven. Als je er in de periode na de geboorte fysiek veel bent, kun je direct als vader een goede band opbouwen met je baby, waarmee je als het ware een fundament voor het leven legt!

Hoe bouw je als vader een band op met je baby? 9 manieren

Hoe kun je als vader vanaf het allereerste begin een goede band opbouwen met je baby en daarmee een goede en gezonde start creëren voor je gezin? Daar hoef je in ieder geval geen anderhalf jaar op te wachten. Vader Zoekt Verlof geeft je 9 concrete tips om het hechtingsproces tussen jou en je baby te verstevigen. Ook lees je over het belang van betrokken vaderschap

Vader met kind staren naar de zee 600px

1: Maak als vader contact met je ongeboren kind

Moet je kindje op dit moment nog geboren worden? Dan hebben we goed nieuws voor je. Als vader hoef je namelijk niet te wachten op de geboorte om te werken aan die goede band. Je kunt namelijk nú al beginnen. Want wist je dat het gehoor van je baby zich al in de vijfde maand ontwikkelt? Als je regelmatig tegen jullie ongeboren baby praat, leert hij je stem kennen en werk je tijdens de zwangerschap al aan jullie hechtingsband! Daarnaast wordt het na de geboorte makkelijker om je baby te kalmeren met je stem. Er zijn verschillende manieren om contact te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen, een liedje zingen of tegen de baby praten, terwijl je al dan niet je hand op de buik legt. Grote kans dat je kind naar het geluid of de warmte van je hand toekomt! Een band opbouwen met je baby gaat zo bijna als vanzelf!

2. Ben tijdens én na de bevalling dichtbij

Steeds meer vaders kiezen ervoor om, naast het doorknippen van de navelstreng, een actievere bijdrage te leveren aan de bevalling, bijvoorbeeld door je baby na de geboorte als eerste aan te pakken.  Die eerste momenten zijn heel waardevol, zeker ook wanneer we het hebben over hechting. Vlak na de bevalling zijn baby’s heel alert en zoeken ze zelfs oogcontact. Dit duurt gemiddeld tot één uur na de geboorte. Terwijl je partner (in de meeste gevallen) na de bevalling wordt verzorgd, heb jij gelegenheid om die eerste momenten veel bij je pasgeboren baby te zijn. En hoe mooi is het als je je pasgeboren baby in je armen hebt en hij je strak aankijkt? Ook tijdens de kraamweek ben je als vader van grote waarde. 

3: Communiceren met je baby

Een van de beste manieren om de hechting tussen vader en kind te bevorderen is door actief contact te maken met je baby. Dit doe je door tijdens je geboorteverlof je baby voor te lezen, toe te zingen of simpelweg tegen hem te praten. Heb je dit tijdens de zwangerschap ook met regelmaat gedaan? Dan is de kans groot dat je baby je stem herkent! Dit zal hem helpen om rustig te worden en zich veilig te voelen als hij weet dat jij er bent. Je stem is één van je beste gereedschappen die je als vader hebt wanneer het aankomt op hechting. 

Je kunt je stem op meerdere manieren inzetten, bijvoorbeeld:

  • Reageer op je baby als hij huilt. Hij zal zich dan veilig en gehoord voelen; 
  • Praten, zingen en voorlezen heeft een positief effect op de ontwikkeling en hechtingsband;
  • Vertel je baby wat er gebeurt en wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld: ‘Papa gaat nu even je luier verschonen, ok?’ Je baby zal natuurlijk niet alles begrijpen wat je zegt, maar je creëert hiermee wel een gevoel van veiligheid;
  • Baby’s zijn het liefst zoveel mogelijk bij hun ouders. Ga dus niet zomaar weg, maar neem altijd afscheid als je weggaat en vertel dat je weer terug bent;
  • Speel Kiekeboe met je baby. Zo kan hij ervaren dat je terugkomt als je even weg bent geweest.

4. Een band opbouwen met je kind door te zorgen

Wanneer je als vader tijdens het partnerverlof  actief de zorg voor je baby op je neemt, heeft dat meerdere voordelen, zeker ook op het vlak van hechting. Met het uitvoeren van op het eerste gezicht routinematige handelingen verstevig je namelijk tegelijkertijd ook de hechtingsband! Eigenlijk kun je overal een ‘momentje’ van maken. Denk bijvoorbeeld aan het verschonen van een luier, waarbij je zachtjes op de buik van de baby blaast of gekke bekken trekt. (Iets waar vaders bij uitstek goed in zijn) Op zulke momenten maak je écht verbinding met je kind.

5. Maak een ‘momentje’ van het aan- en uitkleden

Net als bij het verschonen van een luier leent het aan- en uitkleden van je baby zich uitstekend voor een band opbouwen met je baby. Ook hierbij kan alles een spel zijn. Want hé, waar zijn die teentjes nu gebleven? En bij ieder lachje van je kind ga je nóg harder je best doen om deze lach te overtreffen. Zo maak je het eindeloze aan- en uitkleden voor jezelf ook nog eens een stuk leuker.

6. Neem (fles)voeding voor je rekening

Het voeden van je kindje is één van de meest knusse momenten die je met je baby kunt beleven. In geval van flesvoeding, maar zeker ook als je partner borstvoeding geeft. Dan kun je bijvoorbeeld een fles met moedermelk geven. Bijkomend voordeel: dan kan je partner ook eens een nachtje doorslapen, wat ze heel hard nodig heeft om te kunnen herstellen. Veel vaders die we spraken voor dit artikel  ervaarden het geven van een flesje als één van de mooiste momenten samen. Ook ’s nachts, wanneer de hele wereld lijkt te slapen behalve jullie tweetjes. Met het geven van voeding kun je dus zeker een band opbouwen met je baby.

7.  Breng veel tijd voor met je baby

Lichamelijk contact is essentieel voor je (pasgeboren) baby. Daarbij is het bij uitstek een geschikt middel om jullie onderlinge band te versterken. Een goede (en ook praktische) manier is om je baby bij je te dragen. Je baby bij je dragen in een draagzak- of doek heeft vele voordelen: je baby voelt jouw warmte en hoort jouw hartslag waardoor hij steeds jouw nabijheid voelt. Bijkomend voordeel: het gebruik van een draagzak- of doek zorgt er ook voor dat jij je handen weer eens vrij hebt, bijvoorbeeld om wat kleine huishoudelijke taken uit te voeren.

8. Een band opbouwen met je baby door te…spelen!’ van het aan- en uitkleden

Spelen is misschien wel de leukste manier om contact te maken en jullie onderlinge band te versterken. Het mooie is: werkelijk alles kan een spel zijn met een baby, en het kan ook nog eens overal. Op de commode, samen in bed of op het speelkleed in het midden van de kamer; alles kan een speeltuin zijn. Maar spelen is zoveel meer dan enkel een leuke activiteit. Je stimuleert ook nog eens de cognitieve ontwikkeling én het draagt bij aan de intellectuele ontwikkeling van je kind. Spelen is ook een goede manier voor je baby om zijn zintuigen te ontwikkelen. Door je baby kennis te laten maken met verschillende voorwerpen, bijvoorbeeld een boek met flapjes, een speeltje met verschillende texturen of een object dat beweegt, help je je baby om de omgeving beter te gaan begrijpen. Samen spelen, samen ontdekken. Als dat geen band schept?

9. Samen wandelen als vader en kind

Niets is leuker dan om als kersverse vader met je kleintje op stap te gaan. Zeker wanneer je daar dankzij het aanvullend geboorteverlof extra de gelegenheid voor hebt. Niet alleen heeft de gezonde buitenlucht een positief effect op jullie beiden, ook maakt je baby op deze manier kennis met de wereld buiten het vertrouwde thuis. Met jouw gezicht als veilig en vertrouwd herkenningspunt. En het feit dat je door voorbijgangers waarschijnlijk wordt gecomplimenteerd met je baby is natuurlijk een mooie bonus.

De meerwaarde van opnemen bevallingsverlof als vader

Het aanvullend geboorteverlof stelt je in staat om tijdens die eerste belangrijke fase te investeren in een band voor het leven. Baby’s vinden de aandacht en genegenheid geweldig en het creëert een moment van verbinding voor het hele gezin. Samen dansen, kiekeboe spelen en vooral: samen lachen en plezier maken. Samen spelen én daarbij een goede band opbouwen met je baby heeft alleen maar voordelen! Weten welke voordelen het partnerverlof nog meer met zich meebrengt? Eerder schreven we een artikel over de belangrijkste voordelen om geboorteverlof aan te vragen

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Vader baby donkere handen 1110px

Van partners naar ouders: dit moet je weten 

Vader baby genegenheid donker 1110px

9x papa podcasts: dit zijn beste podcasts over vaderschap

Maternal gatekeeping moeder en vader werken samen

Vader worden en de risico’s van maternal gatekeeping