ING investeert in partnerverlof: het verhaal van vader Mark

Vaderschapsverlof ofwel partnerverlof aanvragen bij de werkgever gaat niet altijd zonder slag of stoot. Ook al is het partnerverlof nu in de wet vastgelegd. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die het belang van vaderschapsverlof inzien en dit actief aanbieden aan hun medewerkers die op het punt staan om vader te worden. Mark is hier een goed voorbeeld van. Toen hij bij zijn werkgever aangaf gebruik te willen maken van het aanvullend geboorteverlof, dachten ze direct met hem mee. 

Vader leest zijn kind voor

Mark, jij had het geluk voor een van de weinige werkgevers te werken die, al voordat de Wet WIEG van kracht was, op eigen initiatief het vaderschapsverlof opnam in de CAO. Kun je daar iets over vertellen?

Een aantal jaar geleden was mijn werkgever ING inderdaad één van de eerste organisaties die grote schaal betaald vaderschapsverlof opnam in de CAO. Destijds was ik een van de eerste werkende vaders die hier ook gebruik van maakte. Doordat mijn vrouw werkzaam was in de pedagogiek, zagen we al snel de meerwaarde van mijn aanwezigheid vanaf het begin. Niet alleen wat betreft
ondersteuning van mijn vrouw of het wennen aan het leven met een baby, maar zeker ook op het gebied van hechting. Om die reden had ik een aantal jaar eerder, bij de geboorte van onze zoon, ook een aantal weken verlof opgenomen, dat toen nog voor eigen rekening was.

Hoe ging je aanvraag voor het vaderschapsverlof bij ING in de praktijk?

Het opnemen ervan ging heel eenvoudig: de verlofuren voor partners waren simpelweg opgenomen in een urenregistratiesysteem waarbij ik heel eenvoudig de juiste ‘uren’ kon selecteren en die vervolgens kon inzetten op de planning. Net zoals je dat met een vakantieaanvraag of vrije dag doet. Het gesprek met mijn leidinggevende over het aanvragen van partnerverlof verliep prettig en vormde geen enkel probleem. ING gaf destijds standaard vier weken volledig doorbetaald verlof. Daar heb ik zelf, met inzet van vakantiedagen, nog twee weken aan vast kunnen plakken. Omdat het me heerlijk leek om écht even helemaal uit de werksfeer te stappen.

Is dat uit de werksfeer stappen ook echt gelukt?

Die zes weken heb ik ervaren als pure luxe. Want hoe bijzonder is het om anderhalve maand volledig op de nieuwe gezinssituatie te kunnen focussen? Als ik aan de periode van mijn vaderschapsverlof terugdenk, komt het gevoel van vakantie bij me op. Die vergelijking gaat natuurlijk niet helemaal op, want het vinden van een ritme als gezin is vooral heel hard werken, maar de relaxte sfeer waarin we dat konden doen staat me nog wél goed bij. Rust creëren is in die eerste fase essentieel. 

Wat heb je als de voordelen van vaderschapsverlof ervaren?

Niet alleen voor mijn pas bevallen vrouw en pasgeboren dochter was mijn aanwezigheid tijdens de kraamperiode fijn, maar zeker ook voor mijn al wat oudere zoon die ik in deze bijzondere periode ook extra aandacht kon geven. Normaal gaat alle aandacht natuurlijk uit naar de baby, maar op deze manier konden we ook echt tijd voor hem vrijmaken en samen leuke dingen doen. Het stelde ons in staat om goed te balanceren met aandacht voor iedereen. We hoefden een stuk minder concessies te doen. Dat zijn in mijn ogen echt de voordelen van vaderschapsverlof.

Hoe zou je jouw aanwezigheid tijdens de kraamtijd en in de verlofperiode daarna omschrijven?

Vader met zoon in bos

Als gezin kijken we terug op een fijne periode waarin we écht tijd voor elkaar hadden. Samen, maar ook individueel, Zo haalde ik mijn zoontje weleens eerder van de opvang zodat we nog iets leuks konden doen, zoals zwemmen of samen naar de bioscoop. Dat had ik niet kunnen doen zonder die verlofperiode. Althans, niet op deze ontspannen manier.

Niet alleen voor mijn pas bevallen vrouw en pasgeboren dochter was mijn aanwezigheid tijdens de kraamperiode fijn, maar zeker ook voor mijn al wat oudere zoon die ik in deze bijzondere periode ook extra aandacht kon geven.

Hoe was het om na anderhalve maand weer aan het werk te gaan?

Toen ik na die zes weken weer op kantoor was, staarde ik een poos naar het inlogscherm. Met geen mogelijkheid kon ik me mijn wachtwoord nog herinneren. Op zo’n moment weet je dat je er echt uit bent geweest, haha. Wat betreft de overgang naar het leven als werkende vader: ik had oprecht het gevoel dat ik weer met een fris gevoel kon starten. Het voelde echt als terugkomen na een vakantie en ik werd hartelijk onthaald door collega’s waar ik al jarenlang mee samenwerkte. Dat voelde heel goed.

Hoe belangrijk is de steun en stimulans vanuit de werkgever, denk je?

Als werknemer van ING én als ervaringsdeskundige op het gebied van vaderschapsverlof kan ik zeggen dat de verlofmogelijkheid ook echt werkt als het wordt gestimuleerd vanuit de werkgever. Het is heel laagdrempelig gemaakt waardoor je de gewenste verlofperiode eenvoudig kunt inplannen. Je bent echt vrij om die keuze te maken en zo voelt dat ook. ING is in mijn ogen vrij progressief hierin. Ik hoop dat steeds meer werkgevers dit voorbeeld zullen volgen, zeker nu de uitbreiding van het aanvullend geboorteverlof ofwel vaderschapsverlof een feit is. 

De verlofperiode ligt nu een tijdje achter je. Hoe vergaat het jullie nu als gezin?

Nog altijd probeer ik er zoveel mogelijk voor mijn gezin te zijn. Toen mijn zoon naar de basisschool ging, heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om een aantal uur per maand ouderschapsverlof op te nemen. Dat smeer ik een beetje uit over de dagen dat het uitkomt. De ene keer breng ik hem naar school en begin ik wat later, een andere keer haal ik hem wat vroeger op bij de opvang. Het ouderschapsverlof zetten we in om meer rust in te bouwen in het gezin. Als je weet wat je wil, is het plannen van ouderschapsverlof vrij eenvoudig. Deze vorm van verlof is weliswaar deels (nog) voor eigen rekening, maar de rust die het ons brengt is het meer dan waard. Uiteindelijk is het een rekensommetje, een afweging. Ja, we leveren financieel iets in, maar het levert iets veel mooiers op: extra tijd met ons gezin.

Hopelijk heb je iets waardevols uit het verhaal van Mark kunnen halen. Lijkt het je leuk om jouw eigen ervaring met geboorteverlof te delen en daarmee andere (aanstaande) vaders te inspireren? Laat een reactie achter of stuur ons een berichtje. Wie weet lees je jouw verhaal binnenkort terug op Vader Zoekt Verlof.

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Vader met aanvullendgeboorteverlof samen met kind

Aanvullend geboorteverlof voor goede start als gezin – interview met vader Berry 

vader met partnerverlof leest zijn kind voor

Win-win met aanvullend partnerverlof – interview met Enes

vader zorgt voor peuter 1110px

Vader worden én vader blijven – interview met Wouter