Aanvullend geboorteverlof, Tom Schippers maakte er gebruik van

Tom Schippers is getrouwd en vader van 4 kinderen in de leeftijd van 7, 5, 3 en 0. Hij werkt als beveiliger in loondienst. Bij de geboorte van zijn jongste dochter heeft hij in goed overleg met zijn werkgever gebruik gemaakt van het aanvullend geboorteverlof. “Mijn vrouw had zware werk van de bevalling gedaan. Nu was het mijn beurt om te zorgen.”

Jezelf afvragen: wat is nu écht belangrijk? Dan wordt duidelijk dat er geen betere plek is waar je kunt zijn dan thuis bij je gezin.

Wat was voor jou de overweging om gebruik te maken van het aanvullend geboorteverlof?

Dat kwam voornamelijk door de positieve ervaringen na de geboorte van mijn oudere kinderen. Bij alle drie heb ik destijds vakantieverlof opgenomen, waarbij ik in goed overleg met mijn werkgever in alle gevallen toen drie weken thuis ben geweest. Met onze jongste op komst ontdekte ik de Wet WIEG en de mogelijkheid tot opnemen van aanvullend vaderschapsverlof. Daar heb ik toen dankbaar gebruik van gemaakt. 

Hoe reageerde je leidinggevende op je verzoek? De beveiliging staat niet per se bekend als een branche waarin het gebruikelijk is dat vaders verlof opnemen.

Daar heb je gelijk in. In de beveiligingsbranche is het inderdaad niet gebruikelijk. Toch reageerde mijn werkgever positief op het verzoek. Dat komt volgens mij ook door de heldere afspraken die we samen hebben gemaakt. In de beveiliging valt en staat het met een goede planning. Doordat ik zelf al had gezien dat ik mezelf vrij kon plannen zonder dat dit nadelige gevolgen had voor het bedrijf, kwamen we al snel tot een goede oplossing.  

Vader met geboorteverlof loopt met kind

Wat was voor jou de belangrijkste reden om gebruik te maken van de verlofregeling? Wat verwachtte je van deze periode?

Al vanaf de geboorte van ons eerste kind was het mijn overtuiging: ik moet er gewoon zijn om mijn partner zo goed als mogelijk te ondersteunen. Mijn vrouw had zware werk van de bevalling gedaan, nu was het mijn beurt om te zorgen, vond ik. Daarbij is het natuurlijk ook een kwestie van jezelf afvragen: wat is nu écht belangrijk? Dan wordt duidelijk dat er geen betere plek is waar je kunt zijn dan thuis bij je gezin.

Wat een mooi besef. Kun je iets vertellen over hoe je die eerste weken van je geboorteverlof hebt ingevuld?

Na de geboorte heb ik het merendeel van de zorg op me genomen, al tijdens de kraamweek, zodat mijn vrouw zoveel mogelijk ruimte kreeg om uit te rusten en aan te sterken van de bevalling. Het voelde goed om dit te kunnen doen. Daarbij had ik natuurlijk ook alle gelegenheid om mijn baby te leren kennen en veel tijd met elkaar door te brengen. 

Hoe kijk je terug op de verlofperiode(s)? Wat is je écht bijgebleven?

Ik had het in geen van de gevallen anders willen doen en voor geen goud willen missen. Er is niets mooier dan nieuw leven in je armen houden en daar ook voor mogen zorgen. Ik heb het nu vier keer meegemaakt en kan met recht zeggen: het is en blijft bijzonder.

Het klinkt alsof je heel bewust bezig bent met je vaderschap en je het ook echt samen met je vrouw doet. Kun je daar iets over vertellen?

Het heeft bij ons heel lang geduurd voordat we een kindje kregen. Sterker nog: enkele jaren geleden werd ons verteld dat dit waarschijnlijk niet voor ons was weggelegd. Toen mijn vrouw na een lange en intense periode toch zwanger bleek te zijn, waren we ontzettend dankbaar. Die dankbaarheid heeft ervoor gezorgd dat we heel bewust met het ouderschap bezig zijn en het echt samen doen. Omdat we dit graag prioriteit geven. 

Over dat samen besproken: hoe zorgen jullie ervoor dat jullie ook na de geboorteverlof periode als team blijven fungeren?

Dat gaat bij ons heel natuurlijk en dat heeft vooral te maken met mijn werktijden. Ik werk in de beveiliging waarbij mijn werkdag vaak pas rond vier uur ‘s middags begint. Zo kan ik bijna iedere dag met mijn kinderen aan de ontbijttafel zitten en ze naar school brengen. Als ze dan uit school komen, ben ik dan ook nog steeds. Effectief ‘mis’ ik maar een paar uurtjes per dag wanneer ze wakker zijn. Dat werkt erg goed voor ons als gezin. 

Het voelt goed om onderdeel te zijn van hun belevingswereld en een betrokken vader te zijn, maar ik wil het niet ten koste laten gaan van het gezin. Het mooie is: dat hoeft ook niet.

Hoe ervaar je het om als vader zoveel tijd met je kinderen door te brengen? 

Ik vind het geweldig om zoveel van hun leven mee te krijgen. Doordat ik er vrijwel altijd ben wanneer ze wakker zijn ben ik goed op de hoogte van wat er in hun leven speelt. Het voelt goed om onderdeel te zijn van hun belevingswereld en een betrokken vader te zijn. 

Vader gooit dochter in lucht

Kun je daar een voorbeeld van noemen?

Ik ben me heel bewust van de karakters en de verschillende behoeftes van mijn kinderen. Hierdoor kan ik goed inspelen op wat ze nodig hebben, wat voor ons allemaal erg fijn is. Volgens mij komt dit vooral doordat ik zoveel bij ze ben… Dan leer je iemand écht kennen, ook als het je eigen kinderen zijn.

Eigenlijk hebben mijn vrouw en ik het hier vrijwel dagelijks over. Dat kan ook bijna niet anders, in een gezin met vier jonge kinderen. Hierbij hebben we het niet alleen over de praktische kant van wie doet wat, maar we vragen elkaar ook hoe het met elkaar gaat en wat we nodig hebben.

Voor veel gezinnen is een goede verdeling vinden lastig, zeker is de hectiek van alledag.

Ik ben ervan overtuigd dat dit komt omdat we het vanaf het allereerste begin samen hebben gedaan. We weten allebei hoe het is om voor onze kinderen te zorgen, en zien dat ook als een taak voor ons beiden.

Wat zou je aanstaande vaders adviseren vanuit jouw eigen ervaring? 

Geniet van alles, vanaf het allereerste begin. Geniet van het verschonen van een luier. Geniet van de knuffels die je krijgt. Het gaat allemaal zo snel, daar wil je gewoon veel van meekrijgen. Als je aanvullend geboorteverlof opneemt, ben je ook in de gelegenheid om dit te doen. 

Heb je als vader ook gebruik gemaakt van aanvullend geboorteverlof en wil je jouw ervaring met anderen delen? We zijn altijd op zoek naar inspirerende verhalen. Stuur ons een berichtje en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op deze plek!

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

Vader met aanvullendgeboorteverlof samen met kind

Aanvullend geboorteverlof voor goede start als gezin – interview met vader Berry 

voeten van vader en kind

ING investeert in partnerverlof: het verhaal van vader Mark

vader met partnerverlof leest zijn kind voor

Win-win met aanvullend partnerverlof – interview met Enes