vaderschapsverlof: jonge vader verzorgt baby

Wat is vaderschapsverlof?

Vaderschapsverlof is een wettelijke regeling waarbij de vader of partner van de moeder na de bevalling recht heeft op een aantal dagen verlof zodat hij/zij bij het pasgeboren kind kan zijn. Als er op deze website sprake is van het woord ‘partner’ dan houdt dat in: alle partners van de moeder, dus ook die van hetzelfde geslacht en ook adoptiepartners.

Eind 2018 werd de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) aangenomen. Daarin staat dat het geboorteverlof is uitgebreid van 2 naar 5 dagen betaald verlof. Deze dagen moeten binnen 4 weken na de geboorte worden opgenomen. In juli 2020 zullen hier nog 5 weken aanvullend vaderschapsverlof bijkomen, tegen 70% van het salaris.

Voor wie geldt het vaderschapsverlof?

Vaderschapsverlof geldt voor alle vadersen partners in loondienst en niet voor zzp’ers.

Vaderschapsverlof, geboorteverlof of partnerverlof?

Er heerst veel onduidelijkheid over de terminologie rondom vaderschapsverlof. De officiële term is geboorteverlof, maar in de volksmond wordt de regeling ook wel kraamverlof, partnerverlof, of vaderschapsverlof genoemd. Houd er rekening mee dat de overheid communiceert met de term (aanvullend) geboorteverlof. Op deze site spreken we over vaderschapsverlof als totaal van de regelingen: 5 dagen geboorteverlof en 5 weken aanvullend vaderschapsverlof. Deze informatie geldt uiteraard voor alle partners van de moeder, dus ook die van hetzelfde geslacht en voor adoptiepartners.

Gebruikte termen
Gebruikte term op deze websiteGeboorteverlofAanvullend vaderschapsverlof
Hoeveel dagen?5 dagen vanaf 1 januari 20195 aanvullende weken vanaf juli 2020
Voorwaarden vanuit de werkgever mogelijk?Nee, Alleen bij zwaarwegende bezwarenBlijft een recht en kan volledig worden opgenomen binnen 6 maanden
Wat zal ik nu lezen?
VADER?WERKGEVER?
Uitleg W.I.E.G. regelingWat houdt dit in voor mij als werkgever?
© 2021 Vader Zoekt Verlof | Alle rechten voorbehouden | Privacy- en Cookienotice