vader verzorgt kind

 

Wat zijn de voordelen van vaderschapsverlof voor werkgevers?

Steeds meer bedrijven wachten niet de wettelijke regeling af, maar nemen zelf het initiatief voor een regeling omtrent vaderschapsverlof. Grote organisaties als ING, Mastercard, Microsoft en consultancybureau &Samhoud hebben al een eigen regeling voor vaderschapsverlof ingevoerd. Hun ervaringen zijn positief. De belangrijkste voordelen op een rij: 

Welzijn van de medewerker

Bedrijven die zelf al regelingen hebben getroffen, zijn het doorgaans over één ding eens: als het privé goed gaat met een medewerker, zie je dit terug in de bedrijfsresultaten. Doordat een vader of partner zich in de weken na de geboorte volledig heeft kunnen focussen op deze grote verandering en opzijn of haar gezin, gaat deze met hernieuwde energie weer aan de slag.

Loyaliteit

Werknemers die van hun werkgever langer vaderschapsverlof hebben gekregen, zijn over het algemeen loyaler aan hun werkgever. Doordatdeze werknemer zich gewaardeerd voelt, is de kans groter dat deze voor langere tijd aan het bedrijf verbonden blijft.

Concurrentievoordeel

In een tijd waar schaarste heerst op de arbeidsmarkt, wordt het vaderschapsverlof door organisaties ook ingezet om talentvolle werknemers aan zich te binden. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de IT-sector. Door het vaderschapsverlof op te nemen in de arbeidsvoorwaarden, heeft de organisatie een concurrentievoordeel op andere bedrijven in de sector.

Grote organisaties versus kleine organisaties

Het is geen toeval dat het vooral grote(re) organisaties zijn die op eigen initiatief met een eigen regeling voor vaderschapsverlof aan de slag zijn gegaan. Voor kleinere bedrijven is dit op praktisch gebied vaak lastiger te organiseren. Het is de verwachting dat wanneer het aanvullend vaderschapsverlof in juli 2020 ingaat, ook het MKB kan profiteren van de voordelen, doordat het aanvullend vaderschapsverlof voor 70% van het salaris wordt vergoed door de overheid via het UWV.

Ervaringen

Benieuwd hoe werkgevers én werknemers de uitbreiding van het vaderschapsverlof ervaren? Lees hier enkele inspirerende verhalen.

 

Vragen?

Ben je werkgever en wil je graag informatie hoe je het vaderschapsverlof binnen jouw bedrijf kunt inzetten en vormgeven? De experts van VDRS gaan graag met je in gesprek.

© 2021 Vader Zoekt Verlof | Alle rechten voorbehouden | Privacy- en Cookienotice

Privacyvoorkeur centrum