partnerverlof geboorteverlof

 

Wat houdt vaderschapsverlof precies in voor jou als vader of partner?

Er is veel informatie beschikbaar op het gebied van vaderschapsverlof. Maar wat betekent dit nu concreet voor vaders (en uiteraard alle partners) in Nederland? Een handige uitleg over de uitbreiding van het vaderschapsverlof en de WIEG wet vind je op deze pagina. 

De belangrijkste zaken op een rijtje:

Hoe vraag ik vaderschapsverlof aan?

Het geboorteverlof en aanvullend vaderschapsverlof vraag je aan via je werkgever. Hier leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat én waar je rekening mee moet houden.

Hoe en waar vraag ik geboorteverlof aan?

Het aanvragen van geboorteverlof gaat via je werkgever. Jij als werknemer moet – zo snel mogelijk na de geboorte van de baby – je werkgever informeren wanneer je het geboorteverlof wilt opnemen. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren. Het aanvragen van geboorteverlof hoeft niet via de overheid of gemeente te gebeuren.

Wanneer gaat het geboorteverlof in?

Als je baby thuis is geboren, moeten de (maximaal) 5 dagen geboorteverlof binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen. Bij een bevalling in het ziekenhuis gaan die 4 weken in op het moment dat je baby thuis is gekomen.

Hoe kan ik vanaf 2020 het aanvullend vaderschapsverlof opnemen?

Vanaf 1 juli 2020 kun je als vader en partner tot 5 weken aanvullend vaderschapsverlofopnemen. Je krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Het UWV betaalt dit verlof aan je werkgever. Als werknemer moet je het aanvullend vaderschapsverlof binnen 6 maanden na de geboorte opnemen. Ook het aanvullend verlof moet je als vader of partner via je werkgever aanvragen. Doe dit uiterlijk 4 weken voordat je dit aanvullende verlof wilt opnemen. In overleg kun jij als werknemer het aanvullend verlof spreiden over een langere periode.  Verder vind je op deze pagina handige online hulpmiddelen om dit verlof in te plannen.

Wanneer neem ik het aanvullend vaderschapsverlof op?

Overleg met je werkgever wanneer je het verlof op wilt nemen. Voor je kind is de beste tijd om het vaderschapsverlof op te nemen als de moeder weer aan het werk gaat. Kijk op de pagina Kies voor solozorg om daar meer over te lezen.

Hoe hebben andere vaders hun vaderschapsverlof ervaren?

Naast de praktische informatie rondom het opnemen van vaderschapsverlof, is het ook waardevol om van andere vaders te horen hoe zij hun verlofperiode hebben ervaren. In het boek Kickstart je Vaderschap – over vader worden en de beste start creëren voor je gezin lees je de inspirerende verhalen van vaders die hun ervaringen met vaderschapsverlof met je delen. Daarnaast lees je ook belangrijke informatie rondom zwangerschap en geboorte, en krijg je praktische tips. Bestel Kickstart je Vaderschap nu tijdelijk zonder verzendkosten.

Wat houdt vaderschapsverlof precies in?

Wat houdt vaderschapsverlof precies in en waar moet je als vader allemaal rekening mee houden? Meer gedetailleerde informatie vind je in dit artikel.

Wanneer neem ik het aanvullend vaderschapsverlof op?

Overleg met je werkgever wanneer je het verlof op wilt nemen. Voor je kind is de beste tijd om het vaderschapsverlof op te nemen het moment dat de moeder weer aan het werk gaat. Kijk op de pagina Kies voor solozorg om daar meer over te lezen.

 

Wat zal ik nu lezen?
VADER?WERKGEVER?
Verlof zodra je partner weer aan het werk gaat? > SolozorgWat houdt de wet WIEG voor jou in als werkgever?
© 2021 Vader Zoekt Verlof | Alle rechten voorbehouden | Privacy- en Cookienotice