Alles over het geboorteverlof

Geboorteverlof opnemen na de bevalling: waar moet je als aanstaande vader rekening mee houden? In dit overzichtsartikel lees je alles wat moet weten over Geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof én betaald ouderschapsverlof.

Wat is geboorteverlof precies? Laten we beginnen bij het begin. Voordat we inhoudelijk gaan kijken naar het al dan niet opnemen van geboorteverlof, is het goed om eerst te kijken naar wat geboorteverlof eigenlijk is. Geboorteverlof, in de praktijk ook wel partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd, is een wettelijke regeling waarbij de vader of partner van de moeder na de bevalling recht heeft op een aantal dagen verlof. Dit geldt voor alle geregistreerde partners van de moeder. Ook van hetzelfde geslacht en ook adoptiepartners kunnen gebruik maken van de wettelijke regeling geboorteverlof zoals vastgelegd in de Wet WIEG. 

Wat is het verschil tussen vaderschapsverlof, geboorteverlof en partnerverlof?

Vader met geboorteverlof heeft kind in zijn armen

Als je je al een beetje hebt verdiept in het opnemen van verlof na de bevalling, heb je wellicht al gemerkt dat men verschillende soorten benamingen voor het verlof hanteert. Vaderschapsverlof, geboorteverlof en partnerverlof worden in dit verband vaak, en vaak ook door elkaar gebruikt. Het volgende is voor jou goed om te weten: er is géén verschil tussen vaderschapsverlof, geboorteverlof en partnerverlof. De officiële term is geboorteverlof en dat is ook de term waarmee de Rijksoverheid communiceert. In de praktijk wordt de verlofregeling echter ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd.

“De termen geboorteverlof, partnerverlof en vaderschapsverlof komen in de praktijk allemaal op hetzelfde neer: als aanduiding van een wettelijke regeling waarbij de vader of partner van de moeder na de bevalling recht heeft op een aantal dagen verlof.
Let op: Ouderschapsverlof heeft wél een andere betekenis.

Wanneer mag je Geboorteverlof opnemen?

Als vader in Nederland heb je recht op geboorteverlof als je aan kunt tonen dat je samen bent met de moeder van je (ongeboren) kind. Volgens de Nederlandse wet is dit het geval wanneer:

  • Je bent getrouwd met de moeder van je kind;
  • Er sprake is van een geregistreerd partnerschap;
  • Ongehuwd bent, maar wel geregistreerd staat op hetzelfde adres;
  • Je de erkenning van je kind hebt geregeld.

Heb je als zzp’er of ondernemer ook recht op geboorteverlof? 

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over wie geboorteverlof mag opnemen. Momenteel geldt de regeling enkel voor vaders in loondienst. Als zzp’er of ondernemer kun je dus geen geboorteverlof opnemen zoals vastgelegd in de Wet WIEG. Hetzelfde geldt voor het opnemen van (betaald)ouderschapsverlof. Voor zwangere vrouwen die werken als zelfstandig ondernemer  is dit overigens anders. Zwangere vrouwen hebben dan wel recht op een uitkering. Dit betreft een periode van ten minste 16 weken tijdens en na de zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ).

Wat houdt de Wet WIEG precies in?

Het vaderschapsverlof, geboorteverlof of partnerverlof is in Nederland vastgelegd in de Wet WIEG. Dit is een afkorting van Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Deze wet is eind 2018 aangenomen en bestaat uit twee delen, die we hieronder zullen uitleggen. De twee delen waaruit de Wet WIEG bestaat zijn:

  • Geboorteverlof 2019
  • Aanvullend vaderschapsverlof 2020

Geboorteverlof vanaf 2019

Sinds 1 juli 2019 heb je als vader in loondienst recht op één week partnerverlof na de bevalling. Dit betreft een volledige werkweek en is gekoppeld aan het aantal contracturen. Bijvoorbeeld: werk je vijf dagen van acht uur per dag, dan heb je recht op 40 uur geboorteverlof. Of werk je bijvoorbeeld twintig uur verdeeld over drie dagen? Dan krijg je ook 20 uur geboorteverlof. Dit geboorteverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof wordt betaald door de werkgever en moet binnen vier weken na de geboorte van je kind worden opgenomen. Vader Zoekt Verlof adviseert in elk geval om ook vaderschapsverlof op te nemen tijdens de kraamweek

Aanvullend geboorteverlof vanaf 2020

Op 1 juli 2020 is het aanvullend vaderschapsverlof ingegaan. Dit stelt je als vader in staat om na de geboorte van je kind tot wel vijf weken extra thuis te kunnen zijn. Als je hiervan gebruik wilt maken, is het te adviseren om dit al in een vroeg stadium te bespreken met je werkgever, zodat zij goed kunnen anticiperen op jouw tijdelijke afwezigheid in de verlofperiode. Eerder schreven we een artikel over vaderschapsverlof bespreken met je werkgever

Wat houdt ouderschapsverlof opnemen in?

Ouderschapsverlof opnemen is iets heel anders dan geboorteverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof. Toch is het interessant om ook al tijdens de zwangerschap op de hoogte te zijn van wat ouderschapsverlof precies is. Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waardoor een ouder in loondienst in de eerste jaren na de geboorte van het kind meer thuis kan zijn. Dit kan per kind worden opgenomen, tot en met het moment dat deze acht jaar is.

Betaald ouderschapsverlof vanaf 2022

Sinds augustus 2022 worden de eerste negen weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald door het UWV. Benieuwd naar de voorwaarden? Kijk voor alle actuele regelingen rondom het opnemen van betaald ouderschapsverlof 2022 op de website van het UWV. Of lees dit recente artikel op onze website.Hoewel je wettelijk gezien recht hebt op ouderschapsverlof, dien je dit op een goede manier af te stemmen met je werkgever.

Hoe neem je geboorteverlof op?

Als vader in loondienst kun je dus (aanvullend) geboorteverlof opnemen. Dit doe je in samenspraak met je werkgever, die de verlofaanvraag vervolgens doorgeeft aan het UWV. Zoals we al eerder schreven, is het zaak om je verzoek bij voorkeur al in een vroeg stadium te bespreken met je werkgever. Door dit gesprek goed voor te bereiden vergroot je de kans om tot een goed een positieve uitkomst te komen.

Geboorteverlof berekenen?

Bij het al dan niet opnemen van vaderschapsverlof hoort natuurlijk ook een financiële planning. Want de mogelijkheden zijn allesbehalve overzichtelijk. Zeg nu zelf: zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof, ouderschapsverlof en vakantiedagen. Met alle verschillende regelingen zie je eenvoudig door de bomen het bos niet meer. Mede om die reden hebben we samen met onze partners deze handige Verlofplanner gelanceerd, waarmee je de verlofmogelijkheden eenvoudig in één overzicht kunt vangen. Dit kan inzicht bieden in de mogelijkheden waarop je vervolgens je keuzes kunt baseren. 

Wat zijn de voordelen van geboorteverlof?

Alle inhoudelijke regelingen en hoe je je verlof financieel rond krijgt is natuurlijk goed om te weten, maar allereerst draait het natuurlijk om die ene vraag: wat zijn de voordelen van geboorteverlof? En waarom zou je dit op moeten nemen? Je moet natuurlijk niets, maar het is absoluut de moeite waard om je hierin te verdiepen. Jouw aanwezigheid als vader én partner tijdens die eerste, intense weken na de geboorte van je kind is namelijk van onschatbare waarde. Eerder schreven we al een artikel over de voordelen van geboorteverlof. Wat uiteindelijk gaat het natuurlijk hierom: over vader worden en de beste start creëren voor je gezin.

Alsnog het overzicht kwijt? Klik hier voor onze verzamelpagina waarop alle verlofregelingen voor vaders helder staan beschreven

Categorie:

Meer artikelen binnen dit onderwerp

vader met baby

Hoe werkt solozorg in de praktijk? Lees het interview met vader Michael James